Hur du loggar in via SSH

Att logga in via SSH

Om du är en utvecklare eller mer avancerad användare som trivs bättre med ett terminalfönster än en webbläsare så är SSH säkerligen intressant för dig. 

Värt att notera

Att logga in via SSH är något vi endast rekommenderar för avancerade användare.

SSH-inloggningen är till för dig som vill överföra filer till eller från ditt konto med SFTP eller SCP och/eller vill logga in via SSH för att exempelvis redigera PHP-filer med en editor som exempelvis Nano. Läs mer om att överföra filer till ditt Websupportkonto i guiden "Ladda upp filer via SSH".

Du kan inte förstöra eller ändra något som rör systemet ditt konto körs på men däremot kan du med ett enkelt kommando radera dina egna filer.

Var därför noggrann och om du känner dig osäker på vad du ska göra, använd hellre webbgränssnittet eller FTP för att ändra dina inställningar.

Att logga in via SSH i Linux, Unix eller Mac OS X

Kör du Linux, Unix eller Mac OS X? Då är det enkelt att logga in via SSH till ditt konto. Öppna ett terminalfönster och skriv följande: 

ssh 130928_sshkonto@ssh.websupport.se

I exemplet ovan använder vi kommandot SSH, som är standard på i princip varenda Linuxdistribution och också de flesta Unix och BSD-varianter samt i Mac OS X. Om du saknar SSH-klient (vanligt i exempelvis äldre versioner av AIX) får du installera en sådan först.

När du ansluter för första gången kommer du att presenteras med denna fråga:

The authenticity of host 'ssh.websupport.se (195.74.38.52)' can't be established.

Detta innebär att din SSH-klient inte har någon information lagrad om Websupports SSH-server sedan tidigare.  Du kommer också att få denna fråga:

Are you sure you want to continue connecting (yes/no)?

Här måste du svara "yes" för att fortsätta ansluta. När du ansluter nästa gång till ssh.websupport.se kommer du inte att få denna fråga.

Exemplet ovan visar kontonamnet för vårt demonstrationskonto. Du byter givetvis ut detta mot det konto du skapade enligt vår guide "Ställ in SSH-konto för filöverföring eller inloggning".

Att logga in via SSH i Windows

Om du kör Windows krävs att du först installerar en SSH-klient Det finns många att välja mellan men det vanligaste valet är PuTTY, ett gratis program utvecklat av Simon Tatham.

I Putty fyller du i de uppgifter som krävs för att ansluta till ditt konto på detta sätt:

Klicka sedan på Open. Första gången du ansluter till Websupport via SSH får du upp en varning om att krypteringsnycklarna inte finns lagrade lokalt på din dator.

Svara ja på denna fråga.

Därefter är det dags att skriva in användarnamn och lösenord:

Ange ditt loginkonto som du konfigurerat tidigare och sedan ditt lösenord. Du är sedan inloggad och kan börja arbeta!

Övrig information

När du loggat in använder du Bourne Shell som standard. Om du önskar att istället använda Bash kan du enkelt göra det genom att skriva "bash" som kommando och trycka enter.

Du kan inte förstöra eller ändra något som rör systemet ditt konto körs på men däremot kan du med ett enkelt kommando radera dina egna filer.

Du kan inte installera programpaket, kompilera upp program eller köra script i detta konto. Du kan heller inte använda SSH eller Telnet för att ansluta dig vidare till andra servrar.