Hur flyttar jag en hemsida till er?

Här kommer vi att förklara hur man gör för att enkelt byta webbhotell. Har du fler frågor så får du gärna kontakta supporten!

 

När man ska byta webbhotell så kan man använda sig av följande checklista.

 1. Kontrollera nuvarande avtal och tjänster.
  Vissa leverantörer har något som kallas för negativ avtalsbindning, vilket inte är tillåtet enligt svensk lag (så stå på dig om ditt avtal har förlängts utan ditt medgivande). Se till att du har koll på detta och vet hur du ska avsluta dina tjänster.
 2. Beställ ett webbpaket.
  När du har lagt en beställning på vår hemsida så aktiverar vi ditt konto och levererar användaruppgifter till dig via e-post inom 15 minuter. Med dessa uppgifter kommer du in i vår kontrollpanel, där du hanterar alla dina tjänster hos oss.
 3. Lägg upp din hemsida.
  Du lägger enklast upp din hemsida med hjälp av ett FTP-program, antingen via SFTP eller FTP. Om du inte har din hemsida på din dator så kan du ladda ner den från ditt nuvarande webbhotell, för att därefter ladda upp den hos oss. Det finns även lite saker att tänka på när det gäller flytt av databaser som export och import (här kan du ta hjälp av supporten om du har frågor).
 4. Lägg upp dina e-postadresser.
  Genom vår kontrollpanel skapar du de e-postadresser som du vill ha. Du väljer själv adresser och lösenord och om du känner dig vilsen i Outlook, Thunderbird eller Mail så har vi manualer som kan hjälpa dig på traven i vår supportsektion. Det är likaså möjligt att ganska enkelt flytta e-postmeddelanden från en annan leverantör till oss.
 5. Kontrollera din hemsida hos oss.
  Innan du pekar om, eller överför, din domän till oss så kan du kontrollera att din hemsida fungerar ordentligt. Det gör du genom att använda våran preview-adress som du hittar i vår kontrollpanel. Testa gärna att klicka dig runt på hemsidan också.
 6. Peka om/överför domänen.
  Beroende på vad man har för typ av domän så varierar tillvägagångssättet för en överföring , ompekning sker antingen genom att du ändrar innehållet i dem nuvarande namnservrarna för din domän alternativt att du byter till våra namnservrar. Namnserverbytet tar 24-48 timmar från det att du gör det tills det nåt ut till alla namnservrar. Om du har några frågor om detta så hjälper vi gärna till på registry@websupport.se. Det finns också en generell beskrivning längre ner i guiden.
 7. Avsluta avtalet och tjänsterna hos din tidigare leverantör.
  När allt är frid och fröjd hos oss så kan du avsluta tjänsterna hos din tidigare leverantör. Genom att göra det först efter bytet så riskerar du ingen nertid under ompekningen till oss.

Svårare än så är det faktiskt inte att byta webbhotell. Sök gärna här i våra guider!

 

Så här går du tillväga för att överföra en domän från en annan leverantör till oss.

 1. Hämta kod och lås upp domän hos nuvarande leverantör
  Kontakta nuvarande leverantör och be denna låsa upp domänen samt förse dig med en auktoriseringskod (eng, auth code, auth-info code, epp code). Många leverantörer erbjuder denna möjlighet genom ett webbgränssnitt. (domänlåsning gäller dock inte för .SE domäner)
 2. Starta transfer av domänen
  Logga in i vår kontrollpanel och gå in under "Domännamn > Överför domännamn". Där anger du din domän samt vilken toppdomän det är, exempelvis .se, och sedan auktoriseringskod för att påbörja överföringen.
 3. Bekräfta transfern.
  Ett e-postmeddelande kommer därefter att skickas ut till den e-postadress som är angiven som kontaktadress för domänen. Detta e-postmeddelande innehåller instruktioner som måste följas för att överföringen ska gå igenom (detta gäller dock inte .SE domäner som överförs direkt när du lägger in koden).
 4. Se status på transfern.
  Medan överföringen pågår kan du se nuvarande status under Domännamn > Status på överföring.
 5. Peka om domänen.
  När överföringen är klar kan du peka om domänen till våra namnservrar under Domännamn > Byt namnservrar. Om det är en .se-domän så kommer du få en faktura när det är dags för förnyelse, om det är någon annan toppdomän så kommer en faktura för transfern att komma inom kort. Värt att veta är att fakturan måste betalas men att pengarna faktiskt används till att förlänga domänen med ytterligare ett år. Så om du har 2 år kvar till förfallodatum på domännamnet så kommer det förlängas med ytterligare ett år.

Om du skall transferera .EU eller .NU domäner till ditt konto så ber vi dig kontakta; registry@websupport.se

 

Tycker du att något saknas i checklistan, eller om något är oklart så skicka gärna in ett mail till supporten!

Även IDG har en guide som beskriver hur du byter webbhotell. Du finner den här.