Om du använder SSH lite mer regelbundet än gemene person kan det vara dags att börja använda en publik ssh-nyckel, så du inte längre behöver fylla i ditt lösenord varje gång du ansluter.
Den här guiden visar hur du som PuTTY-användare gör detta. Vi förutsätter att du redan har skapat en SSH-användare som du använder med PuTTY, om inte så kan du göra det i din kontrollpanel under Filer > SSH.
1. Det första du vill göra är att ladda ner puttygen.exe.
Starta programmet och tryck på knappen "Generate", du blir nu ombedd att flytta runt musen över den tomma ytan - gör detta tills mätaren blir full:
2. När mätaren blivit fylld möts du av följande ruta:
Kopiera all text som står i det gråa fältet "Public key [...]" och spara i exempelvis notepad för senare användning. Tryck även på knappen "Save private key" och spara din privata nyckel någonstans på datorn, i det här exemplet har vi döpt filen till exempel.ppk.
3. Nu är det dags att logga in på vårt SSH-konto, starta PuTTY och logga in som vanligt med din SSH-användare och dess lösenord.
När du gjort detta ska vi skapa sökvägen för den publika nyckeln. Gör detta genom att köra följande kommandon:
mkdir .ssh
Detta skapar den dolda mappen .ssh, som är en del av sökvägen.
chmod 700 .ssh
Detta sätter läs-, skriv- och exekveringsrättigheter för din användare.
touch .ssh/authorized_keys
Detta skapar filen authorized_keys i den dolda mappen .ssh, där den publika nyckeln skall ligga.
chmod 600 .ssh/authorized_keys
Detta sätter läs- och skrivrättigheter för din användare på filen authorized_keys.
Slutligen är det dags att faktiskt slänga in den publika nyckeln i filen authorized_keys, enklast är att göra det direkt i terminalen - men går såklart även att göra genom exempelvis FTP. I det här exemplet använder vi textredigeraren nano. Skriv följande i din terminal för att använda nano:
nano .ssh/authorized_keys
Här vill du klistra in hela dina publika nyckel (som jag bad dig spara i notepad tidigare). Notera att terminalen är en Linuxmiljö och Ctrl+V inte fungerar, utan du måste använda kommandot Shift+Insert (eller högerklicka med musen) för att klistra.
Det är även viktigt att hela nyckeln ligger på en rad, är det på flera rader och inte ser ut som bilden ovan så se till att ta bort radbrytningarna.
Tryck Ctrl+O för att spara filen, och Ctrl+X för att gå ut ur nano.
4. Med den publika nyckeln på plats, och med korrekta rättigheter på sökvägen till authorized_keys, är det dags att konfigurera din PuTTY-session med en privat nyckel.
Stäng PuTTY och starta det på nytt, markera din användare och tryck på knappen "Load":
I menyn till vänster trycker du på plus-tecknet bredvid SSH, sedan på valet "Auth":
Här trycker du på "Browse..." och navigerar till stället där du sparade din ppk-fil från steg 2.
När den är vald trycker du på "Session" längst uppe i menyn till vänster för att komma tillbaka till föregående bild. Här trycker du på din användare, och sedan på "Save".
5. Klart! Tryck på "Open" för att starta din PuTTY-session, nu behöver du endast skriva in ditt användarnamn för att logga in:
Vill du även slippa skriva i användarnamnet när du loggar in kan du i vänstermenyn av PuTTY gå till Connection > Data och fylla i ditt SSH-användarnamn i fältet "Auto-login username" likt nedan:
Kom ihåg att gå tillbaka till Session i vänstermenyn och spara även denna inställning på din PuTTY-session.