Det finns två alternativ vid import och export av MySQL databaser, via phpMyAdmin eller SSH

 

Här finns en guide på hur du går till väga via phpMyAdmin


OBS: Denna guide är avsedd för dig som har mer avancerade krav och kunskaper i hur man hanterar en databas. Om du känner dig osäker på hur detta fungerar, kontakta istället supporten.

Genom att klicka på redigeringsknappen för en databas kan du få fram ytterligare information och också komma åt ett webbaserat verktyg vid namn phpMyAdmin:

Börja med att logga in i phpMyAdmin

Här anger du det användarnamn och lösenord som databasen fick när du skapade den.

Efter att ha loggat in möts du av följande vy, där du kan få mer information om din databas:

 

Importera:

1. För att importera data i din databas, markera databasnamnet till vänster, i detta fall är det "123456-exempel" och klicka på fliken "Importera" i menyraden längst uppe.  Du får då upp denna vy:

2. Välj filen du vill importera. Denna kan vara i klartext eller komprimerad med gzip, bzip2 eller zip.

3. Välj format på filen du importerar. Är det en normal Mysql-dump så är formatet SQL. Andra format som komma-separerade värden (CSV), Excel 97-2003 eller Excel 2007 och XML kan också hanteras.

När du gjort alla val, klicka på "Kör" nere i vänstra hörnet. Klart!


Exportera:

1. För att skapa en dump av din mysql-databas så markerar du databasnamnet till vänster, i detta fall är det "123456-exempel", sen går du istället till fliken Exportera i menyraden längst uppe. Då möts då av följande vy:

2. Vill du exportera hela databasen är det här bara att trycka på kör, men du kan även välja att endast exportera vissa tabeller, ändra teckenuppsättning samt komprimering genom att bocka i "Anpassad" under "Export metod". Du kan även välja att exportera databasen i ett annat format än det förvalda SQL, exempelvis som CSV eller JSON.